点评:W czasach sowieckich nosił nazwę Placu Lenina lub Alei Parad bo te odbywały się tu z okazji świąt państwowych .Na placu stał oczywiście wysoki pomnik Lenina .Po odzyskaniu niepodległości ,od roku 1991 plac nazwano Placem Niepodległości. W roku 1992 zburzono pomnik Lenina a wzniesiono Pomnik Niepodległości przedstawiający kulę ziemską z konturami Uzbekistanu . W roku 2006 odsłonięto przed nim kolejny pomnik Szczęśliwej Matki. To 6m figura uzbeckiej kobiety z dzieckiem na rękach .Centralnym punktem placu jest jednak specjalna brama w formie długiego łuku zdobionego rzeźbami bocianów. Przy placu są też fontanny , które w trakcie naszej wizyty nie były włączone .W najbliższym sąsiedztwie placu rozmieszczone są nowoczesne budynki wielu centralnych instytucji . Całość dopełniają rozległe i bardzo zadbane tereny parkowe .Już samo podlewanie wymaga tu wielkiego nakładu pracy . To jednak nie wszystko .Widzieliśmy kobiety przy pracach porządkowych na placu .W parku między Placem Niepodległości a Placem Pamięci i Chwały widzieliśmy jak z dużego wysięgnika obcinano konary wysokich drzew. Parkowe tereny są także miejscem relaksu i widzieliśmy wiele osób odpoczywających na trawnikach.
翻译:苏联时期,这里被称为列宁广场或阅兵大道,因为每逢国庆节都会在此举行阅兵式。广场上曾矗立着一座高大的列宁雕像。1991年,乌兹别克斯坦恢复独立后,广场更名为独立广场。1992年,列宁雕像被拆除,取而代之的是一座独立纪念碑,纪念碑主体是一个地球仪,上面绘有乌兹别克斯坦的轮廓。2006年,在独立纪念碑前又揭幕了一座雕像——“快乐母亲”。这是一座6米高的雕像,描绘了一位怀抱婴儿的乌兹别克斯坦妇女。广场的中心是一座独特的拱门,拱门呈长拱形,装饰着鹳鸟雕塑。广场上还有喷泉,但我们参观时喷泉并未开启。广场附近坐落着许多现代化的建筑,其中不乏中央机构。此外,广场周围还有大片维护良好的公园绿地。仅浇灌这里的植物就需要大量的人力物力。但这还不是全部。我们看到一些妇女在广场上进行清洁工作。在独立广场和纪念广场之间的公园里,我们看到有人用大型吊臂砍伐高大树木的树枝。公园也是一个休闲放松的好去处,我们看到许多人在草坪上休憩。