点评:Ik herinner me New Jersey goed van zo'n 40 jaar geleden. Als je vanuit Lower Manhattan over de Hudson River naar New Jersey keek zag je wat rommelige laagbouw, bedrijfjes en loodsen e.d.. In die periode overwoog ik een verhuizing van Lower Manhattan naar de eerste nieuwbouw aan de New Jersey waterfront .. op zoek naar ruimte, minder hectiek, rust. De reactie van mijn Amerikaanse omgeving was geschokt .. hoe haalde ik het in mijn hoofd van de rijke en wereldse Manhattan- cultuur over te stappen naar dat landelijke en cultuurloze New Jersey. Na zo'n 30 jaar weer regelmatig terug in NYC moet ik om die afkeurende reacties wel eens glimlachen. Bij ieder bezoek dat wij aan NYC maken kijken we nieuwsgierig over de rivier en zien New Jersey City liggen, bij ieder bezoek groter en interessanter voor een liefhebber van moderne architectuur. New Jersey City lijkt de competitie met Manhattan te zijn aangegaan. Deze keer bezochten wij "de overkant", om het Empty Sky 9/11 Memorial te bekijken, een monument voor de ca. 750 om het leven gekomen inwoners van New Jersey bij de aanslag op de Twin Towers. Wij namen de Liberty Landing Ferry vanaf de Port Authority Ferry Terminal, eind Vesey Street, Lower Manhattan (even wennen hoor na de gratis Staten Island Ferry, korte ritje naar Jersey kost $10 one way). Enfin... niet zeuren. Memorial bekeken, sober, ingetogen, indrukwekkend. Ook de naastgelegen New JerseyTerminal bekeken .. interessante geschiedenis. Maar vooral zeer genoten van het prachtige uitzicht vanuit New Jersey op Lower Manhattan, Midtown Manhattan, Brooklyn en niet te vergeten het uit de grond gestampte Jersey City. Alleen voor de uitzichten is de oversteek naar New Jersey de moeite waard! Bij volgend bezoek New Jersey City eens wat langer verkennen, de hoon van de Manhattan incrowd negerend.
翻译:我对新泽西的记忆犹新,大约在40年前。从曼哈顿下城望向哈德逊河对岸的新泽西,你会看到一些杂乱的低矮建筑、商店和仓库等等。当时,我考虑从曼哈顿下城搬到新泽西滨水区的第一栋新楼……为了寻找更宽敞的空间、更少喧嚣的宁静。然而,我在美国周围的环境却让我大吃一惊……我怎么敢离开富足世俗的曼哈顿文化,搬到那个乡村气息浓厚、缺乏文化气息的新泽西呢?大约30年后,我经常回到纽约,有时不得不对那些不赞同的反应报以微笑。每次我们去纽约,都会好奇地望向哈德逊河对岸的新泽西城。对于一个现代建筑爱好者来说,每次来都会觉得它更大、更有趣。新泽西城似乎已经开始与曼哈顿竞争了。这次我们去了“另一边”,参观了“空天9/11”纪念碑,这是为纪念在双子塔袭击中丧生的约750名新泽西州居民而建的纪念碑。我们从曼哈顿下城维西街尽头的港务局渡轮码头乘坐自由登陆渡轮(在史坦顿岛渡轮免费之后,需要一些时间来适应,去泽西岛的短途航程单程10美元)。总之……没什么好抱怨的。我们参观了纪念碑,朴素、低调,令人印象深刻。我们还参观了毗邻的新泽西码头……有趣的历史。但我们尤其喜欢从新泽西俯瞰曼哈顿下城、曼哈顿中城、布鲁克林,以及广阔的泽西城的美景。光是欣赏美景,横渡新泽西就值得了!下次我们再去新泽西城多逛逛,别再理会曼哈顿圈内人士的鄙视。