点评:Muzeum Śląskie w Katowicach znajduje się na terenie dawnej Kopalni Węgla Kamiennego „Katowice” i jest to jedno z najnowocześniejszych muzeów w Polsce. Większość sal wystawowych została zbudowana pod ziemią. Na powierzchni znajdują się dawne budynki kopalni, które sukcesywnie są oddawane do użytku dla zwiedzających. Dzięki czemu można zobaczyć połączenie przemysłowej przeszłości regionu z nowoczesną architekturą. Zbiory muzeum są ogromne, bardzo ciekawie zaprezentowane. Najcenniejszym eksponatem w muzeum jest obraz „Żydówka z cytrynami” z 1881 r. autorstwa Aleksandra Gierymskiego, uznawany za jedno z najważniejszych dzieł polskiego malarstwa XIX wieku. Ponadto w muzeum znajdują się obrazy najwybitniejszych polskich malarzy, takich jak Jan Matejko, Jacek Malczewski, Olga Boznańska, Józef Chełmoński, Józef Pankiewicz czy wskazany Aleksander Gierymski. Samo muzeum jest symbolem przemiany dawnego regionu górniczego w nowoczesne centrum kultury. Poza malarstwem w muzeum zobaczymy bogate zbiory związane z historią Górnego Śląska, sztuką współczesną, etnografią, sztuką sakralną oraz przemysłem regionu. Zwiedzający mogą zobaczyć zarówno dzieła sztuki jak i eksponaty dokumentujące rozwój górnictwa, hutnictwa (w jednym z budynków dawnej kopalni stoi dużo różnych maszyn i sprzętów) oraz codzienne życie mieszkańców Śląska na przestrzeni wieków. Jak dla mnie jest to najciekawsze i najlepsze muzeum jakie widziałem w Polsce i nie tylko. Polecam każdemu będą w Katowicach i na Górnym Śląsku.
翻译:位于卡托维兹的西里西亚博物馆坐落于原卡托维兹煤矿旧址,是波兰最现代化的博物馆之一。大部分展厅都建于地下,地面则保留着昔日的矿井建筑,这些建筑正逐步向公众开放。这使得游客能够领略该地区工业时代的风貌与现代建筑的交融。博物馆藏品丰富,陈列精美。其中最珍贵的展品是亚历山大·吉里姆斯基创作于1881年的画作《持柠檬的犹太妇女》,这幅画被认为是19世纪波兰绘画最重要的作品之一。博物馆还收藏了扬·马泰伊科、雅采克·马尔切夫斯基、奥尔加·博兹南斯卡、约瑟夫·赫尔蒙斯基、约瑟夫·潘凯维奇以及著名画家亚历山大·吉里姆斯基等波兰著名画家的作品。博物馆本身象征着昔日矿区向现代文化中心的转型。除了绘画作品,博物馆还拥有丰富的藏品,涵盖上西里西亚的历史、当代艺术、民族志、宗教艺术以及该地区的工业发展。参观者不仅可以欣赏艺术作品,还可以参观记录采矿业、冶金业发展历程的展览(其中一座旧矿井建筑内陈列着各种机械设备),以及几个世纪以来西里西亚居民的日常生活。在我看来,这是我在波兰乃至其他地区见过的最有趣、最棒的博物馆。我强烈推荐给所有到访卡托维兹或上西里西亚的游客。