点评:Dönüş yolumuzda Kibyra'dan sonra listemizde yer alan Lydia'nın kısaca paranın başkenti Sardes. Kazı ve restorasyon çalışmaları hala devam etmekte. Sinagogun üzeri geçici olarak kapatılmış. İçerisinde oranın yerli kadın ve erkekleri tarafından yerdeki mozaikler aslına uygun olarak tekrardan döşeniyordu. Başlarındaki Üniversitede görevli bir Dr. Hanım yine bizi engin bilgi ve cevaplarıyla aydınlattı.
Hamam, yüksek sütunların oluşturduğu kızıl renkli büyük devasal yapı Gymnasium, Mermer avlu, Bizans dükkanları (boyacı, restaurant vs.), sütunlu cadde.
Ve hala ortaya çıkarılmamış kazısı devam eden birçok yer.
Daha sonrasında Artemis tapınağını gezmek istedik ama öğrendik ki oraya da ayrı bir yoldan arabayla gitmek gerekiyormuş. Bir Efes gibi her şey aynı yerde değil.
Bunu da kapanışa 15 dakika kala öğrendiğimizden bayağı bir koşturmalı geçti son gezi yerimiz. Google'da maalesef kapanış saati 17.00 olarak güncellenmemiş 19.00 görünüyordu.
Neyse ki kapıdaki görevli arkadaşlar yine yardımcı oldular. Burada da sunak, Artemis tapınağı ve kilise bizi karşıladı. Yine dağlara doğru baktığınızda orada da görülecek yapılar var ama gidilemiyor. Oldukça geniş bir alana yayılmış lakin uzun yıllardır yüzeye çıkarılmamış bir sürü cevherin barındığı bir yerleşim yeri.
En üzücü tarafı ise koskoca Artemis tapınağının sütunlarına; Ali, Recep, Hüseyin vs. vs. vs. isimler kazındığını görmekti.
Yazık! bu kadar güzel tarihi eserlerin kıymetini bilemeyenlerin burayı ziyaret etmesi kadar üzücü bir durum göremiyorum!
Not: Çektiğim ve yüklediğim fotoğrafları tripadvisor kabul etmemiş. Hepsi kendi telefonumla çektiğim fotoğraflar olduğu halde. Neyse yeterince fotoğraf paylaşılmış zaten.
翻译:回程途中,在基比拉之后,我们把吕底亚的金融中心萨迪斯列入了行程。那里的挖掘和修复工作仍在进行中。犹太教堂已被临时遮盖。教堂内部,当地的男女老少正在重铺地板上的马赛克,力求忠实地还原原貌。一位负责此项目的大学博士再次以其渊博的知识和详尽的解答让我们受益匪浅。
浴场、体育馆、由高耸的柱子构成的宏伟红色建筑、大理石庭院、拜占庭式商店(画家、餐馆等等)、柱廊街道……
还有许多其他尚未被发现、仍在挖掘中的遗址。
之后,我们原本想去参观阿尔忒弥斯神庙,但后来得知必须走另一条路线才能到达。与以弗所不同,这里的所有景点并不集中在一处。
由于我们是在闭馆前15分钟才得知此事,所以最后的参观非常匆忙。可惜的是,谷歌地图上的闭馆时间没有更新为下午5点,而是显示为晚上7点。
幸好,门口的工作人员再次热情地提供了帮助。在这里,祭坛、阿尔忒弥斯神庙和教堂映入眼帘。眺望远处的群山,还能看到一些建筑,可惜无法进入。这是一个占地广阔的遗址,蕴藏着许多多年未被发掘的珍贵宝石。
最令人难过的是,在宏伟的阿尔忒弥斯神庙的柱子上,刻着阿里、雷杰普、侯赛因等人的名字。
真是太可惜了!我无法想象还有什么比那些不懂欣赏如此精美历史文物的人来到这里更令人痛心的了!