点评:Kompleks Zamek Krzyżacki i Katedra w Kwidzyniu jest imponujący i zachwyca swoją bryłą w stylu gotyckim. Mnie szczególnie interesowało tak zwane "Gdanisko" (Wieża sanitarna). W środku jak w większości zamków na terenie Polski prawie nie ma oryginalnych artefaktów z epoki. Sale wypełnione są wystawami nie na temat. Warto odwiedzić Katedrę przylegającą do Zamku i wejść na Wieżę. Bilety sprzedaje punkt tuż przy Katedrze. Zwiedzanie Katedry i wejście na Wieżę tylko z przewodnikiem. W Krypcie Katedry wyeksponowano odkryte pochówki Wielkich Mistrzów Krzyżackich (kopie postaci w strojach historycznych). Nad organami przewodnik pokazuje i omawia odrestaurowane freski z 1500 r. biskupów pomezańskich oraz trzech Wielkich Mistrzów Krzyżackich tutaj pochowanych. Historia ich jest bardzo ciekawa. Katedra jest imponująca zbudowana również w stylu gotyckim. Mnie zachwyciły odrestaurowane ogromne freski na ścianach bocznych z XIV i XV wieku. Wejście na wieżę to też przeżycie o średnim stopniu trudności (wejście po stromych drewnianych schodach. Podsumowując jeśli chodzi o bryłę to zachwyca ona zarówno w Zamku, jak i w Katedrze. Jeśli chodzi o oryginalne artefakty to są one tylko w Katedrze. Nie mniej jednak polecam cały kompleks. To trzeba zobaczyć
翻译:克维津的条顿骑士团城堡与大教堂建筑群令人叹为观止,其哥特式风格的建筑造型十分迷人。我个人对所谓的“卫生塔”特别感兴趣。与波兰境内的大多数城堡一样,其内部几乎没有任何那个时代的原物。各个展厅里陈列的展品也与原主题毫无关联。值得参观的是与城堡相连的大教堂,还可以登上塔楼。售票处就在大教堂旁边。参观大教堂及登塔均须有导游陪同。在大教堂的地下墓室中,陈列着发现的条顿骑士团大团长的墓穴(身着历史服装的人物复制品)。在管风琴上方,导游向游客展示并讲解着1500年时修复的壁画——画中描绘的是波美拉尼亚的主教以及三位安葬于此的条顿骑士团大团长。他们的生平故事十分有趣。这座大教堂规模宏大,同样采用哥特式风格建造。令我着迷的是两侧墙壁上那些修复完好的、创作于14至15世纪的巨大壁画。登上塔楼也是一项中等难度的体验(需要沿着陡峭的木制楼梯攀登)。总而言之,就建筑造型而言,无论是城堡还是大教堂都令人赞叹不已。至于原汁原味的文物,则仅存在于大教堂中。不过我仍然推荐参观整个建筑群。这值得一看。