点评:Efter besök på en alabasterfabrik åkte vi bort till drottning Hatshepsuts vackra terrasserade dödstempel. Vår guide Ali berättade mycket illustrativt om drottningens olika manipulationer med giftermål för att kunna säkra sin makt. Templet, delvis uthuggen ur klippan, väcker också mycket förundran. Det måste ha varit ett stort arbete bara att komma på planen och sedan producera nödvändiga ritningar. Och sedan hela logistiken med att göra i ordning arbetsplatsen, organisera det nödvändiga byggnadsmaterialet och slutligen ha koll på alla arbetare, oavsett om de jobbade frivilligt eller under någon form av tvång. Arbetsledningen av tusentals individer, så att de inte sprang i vägen för varandra, mat och dryck, verktyg, bostäder – ja det är verkligen beundransvärt.
I en av salarna på templet finns också målningar av den treåriga expeditionen till Punt i södern.
翻译:参观完雪花石膏工厂后,我们前往美丽的哈特谢普苏特女王阶梯式陵庙。导游阿里生动地讲述了女王为了巩固权力而对婚姻的种种操控。这座部分凿刻于岩石中的神庙也令人叹为观止。光是构思设计图和绘制图纸就耗费了大量心血。之后还要处理各种后勤工作,包括准备工地、组织建筑材料,以及管理所有工人,无论他们是自愿还是被迫。管理成千上万的人,确保他们互不干扰,还要安排好食物、饮水、工具和住所——这的确令人钦佩。
神庙的一个大厅里还绘有描绘女王前往南方蓬特岛进行为期三年远征的壁画。