点评:Aangezien ik voor een concertafspraak in Rotterdam moest zijn, besloot ik dat te combineren met een bezoek aan museum Prins Hendrik, tegenwoordig het Maritiem Museum. Dit museum stond al lange tijd op mijn lijstje, maar het kwam er steeds niet van. In de drie uur die mij ter beschikking stond, heb ik Bestemming Havenstad gezien en Te water! De eerste tentoonstelling bood een fraai overzicht vanaf het ontstaan van Rotterdam tot het uitgroeien naar een haven van wereldformaat. Tijdens de "rit met de metro" werd bij elke "halte" ingegaan op een episode uit de geschiedenis. Leuk bedacht en ook mooi gepresenteerd voor een brede waaier aan bezoekers. De tweede tentoonstelling gaat in op de opkomst en ondergang van de scheepswerven in Rotterdam. Dat laatste was toch wel even een confrontatie, aangezien ik in die tijd als medewerker van het GAK (tegenwoordig het UWV) zijdelings bij de sluiting van de werven betrokken ben geweest. Het was verschrikkelijk hoeveel oudere werknemers toen op straat kwamen te staan, terwijl zij er hun hele leven al hadden gewerkt. Moe van alle indrukken liep ik naar de zaal met verhalen over maritieme vrouwen om tot de conclusie te komen dat ik daarvoor nog een keer terug moet komen. Het enthousiaste personeel bevestigde dat met: "En u heeft nog niet eens de Offshore Experience gedaan!" Ik heb dus beloofd hier terug te komen en het museum hoog op mijn prioriteitenlijstje te zetten.
翻译:由于我必须去鹿特丹参加一个音乐会,我决定顺便参观一下普林斯·亨德里克博物馆(现为海事博物馆)。这家博物馆我早就想去了,但一直没能成行。在仅有的三个小时里,我参观了“港口城市发展史”(Bestemming Havenstad)和“水!”(Te water!)两个展览。第一个展览精彩地概述了鹿特丹从起源到发展成为世界级港口的历程。展览以“地铁之旅”的形式呈现,每“一站”都会讲解一段历史故事。这个创意巧妙,而且呈现方式精美,适合各种类型的参观者。第二个展览则聚焦于鹿特丹造船厂的兴衰。后者对我来说颇具冲击力,因为当时我作为GAK(现为UWV)的员工,间接参与了造船厂的关闭。当时许多在那里工作了一辈子的老员工最终失业,这真是令人痛心。经历了种种体验后,我感到有些疲惫,径直走向那个讲述海员女性故事的展厅,却发现我得下次再来才能真正体验到其中的乐趣。热情的工作人员也印证了我的想法:“你还没体验过海上探险呢!”于是我答应他们一定会再来,并且把参观博物馆列入我的行程清单。