点评:Είχα την τύχη να επισκεφθώ με την παρέα μου την έκθεση γλυπτικής του Γιάννη Φραντζέσκου στο χωριό Καλόξυλο της Νάξου, την τελευταία μέρα λειτουργίας της και λίγα μόλις λεπτά πριν από το κλείσιμό της. Ο ευγενέστατος κ. Φραντζέσκος παράτεινε το προγραμματισμένο ωράριο, ώστε να συζητήσει μαζί μας τα έργα του και την πρωτότυπη τεχνική του, αλλά και γιατί εξακολουθούσαν να καταφθάνουν και άλλοι επισκέπτες.
Ακούγοντάς τον και παρατηρώντας προσεκτικά τα εκθέματα, νιώσαμε τη μαγεία που αποπνέουν τα έργα του και κατανοήσαμε πλήρως τα λόγια που ο ίδιος λέει για την τεχνική του: «Η πέτρα μου υποδεικνύει τι θα γίνει. Δεν αποφασίζω εγώ. Η πέτρα με εμπνέει και μου φωνάζει τι και πώς θα τη σμιλεύσω».
Μας εντυπωσίασε η ικανότητά του να επιλέγει τα κατάλληλα πετρώματα, τα χρώματα, τα νερά και τις ιδιαιτερότητές τους, αλλά και το πάθος, η διαίσθηση, η φαντασία και το εξαιρετικό ταλέντο του στο σμίλευμα. Δημιουργεί ρεαλιστικά έργα ποικίλης θεματολογίας, εμπνευσμένα από τη φύση και την καθημερινή ζωή, τα οποία φαντάζουν ζωντανά και εκφραστικά, αναδεικνύοντας την αρμονία και την κρυμμένη ομορφιά της φύσης.
Πολλοί επισκέπτες παρότρυναν τον καλλιτέχνη να παρατείνει τη διάρκεια της έκθεσης, ώστε να μπορέσουν να την επισκεφθούν και οι φίλοι τους. Φύγαμε γεμάτοι θαυμασμό για την τελειότητα των έργων και τη μοναδικότητα του ταλέντου του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την λεπτομερειακή περιγραφή των δημιουργημάτων του από τον ίδιο, καθώς και για τις ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματά μας.
Θα είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να τον επισκεφθώ του χρόνου το καλοκαίρι στη μόνιμη έκθεση γλυπτικής στο εργαστήριό του στον Άγιο Ισίδωρο, όπου η συλλογή περιλαμβάνει ακόμα περισσότερα και μοναδικά έργα.
Δημήτρης Μαρούλης, Οκτώβριος 2025
翻译:我有幸与我的团队在纳克索斯岛卡洛克西洛村参观了扬尼斯·弗朗茨斯科斯的雕塑展,展览当天是闭幕前的最后一天,时间也十分紧迫。弗朗茨斯科斯先生非常友善,为了与我们探讨他的作品和独创的技法,以及为何仍有其他参观者络绎不绝,他特意延长了原定的开放时间。
聆听他的讲解,仔细观察展品,我们感受到了他作品中蕴含的魔力,也完全理解了他关于技法的阐述:“石头会告诉我将会发生什么。我并非决定一切。石头启发我,召唤我去雕刻什么,以及如何雕刻。”
他挑选合适的岩石、色彩、水及其特性的能力,以及他对雕塑的热情、直觉、想象力和非凡天赋,都给我们留下了深刻的印象。他创作的写实作品题材广泛,灵感源于自然和日常生活,作品栩栩如生,充满表现力,突显了自然界的和谐与隐秘之美。
许多参观者恳请艺术家延长展览时间,以便他们的朋友也能前来欣赏。我们带着对作品完美无瑕的技艺和艺术家独特才华的深深敬佩离开。非常感谢艺术家对作品的详尽讲解,以及对我们问题的耐心解答。
明年夏天,我将非常荣幸地前往位于阿吉奥斯·伊西多罗斯的艺术家工作室,参观他的常设雕塑展,那里收藏着更多独一无二的作品。
迪米特里斯·马鲁利斯,2025年10月