点评:Nieduża koralowa wyspa w sercu Zatoki Tadżura uważana jest za najładniejszą z wysp należących do Dżibuti. Wypłynęliśmy łodzią z portu Tadżura z zamiarem poszukania ładnej plaży na wyspie. Po dopłynięciu okazało się ,że owszem jest kilka ładnych piaszczystych plaż ale nie są one ogólnodostępne. W Dżibuti są bazy wojskowe wielu krajów i mają też dla siebie wydzielone plaże. Nawet jak nikt z nich nie korzysta to i tak ochrona nie pozwoli nawet na chwilowe skorzystanie z czegokolwiek. Myślę tu o toalecie czy zacienionych wiatach . W końcu znaleźliśmy coś dla siebie ale to już nie było tak urokliwe miejsce. Ktoś skorzystał z kąpieli ,ktoś ze spaceru ,zrobiliśmy sobie też krótki piknik i niezbyt zadowoleni musieliśmy wracać do hotelu .Było sporo pięknych widoków ale też niemałe rozgoryczenie . Płynąc po zatoce mogliśmy także zobaczyć kilka zacumowanych okrętów marynarek wojennych Japonii czy USA. Zatoka Tadżura to wyjątkowo ważne strategicznie miejsce ale pozostały mieszane uczucia .
翻译:位于塔朱拉湾中心的一座小型珊瑚岛被认为是吉布提最美丽的岛屿。我们从塔朱拉港乘船出发,打算在岛上寻找一处美丽的沙滩。抵达后,我们发现岛上确实有几处美丽的沙滩,但都不对外开放。吉布提是许多国家的军事基地所在地,这些基地也都有各自的专属海滩。即使无人使用,安保人员也不允许我们使用任何东西,哪怕只是短暂的停留。我指的是洗手间或遮阳棚之类的。我们最终找到了一处合适的地方,但却远不如预期迷人。有些人下水游泳,有些人散步,我们也简单地野餐了一下,但并不完全满意,只好返回酒店。沿途风景优美,但也略感失望。在海湾航行时,我们还看到了几艘停泊在那里的日本和美国海军舰艇。塔朱拉湾是一个极其重要的战略要地,但人们对它的感受却很复杂。