点评:Tu mieliśmy pierwszy lunch na terenie Ennedi i tu wreszcie mogliśmy nacieszyć oczy bujną zielenią .Zanim tu dotarliśmy przejechaliśmy setki kilometrów. Głównie były to rozległe , pustynne tereny a tylko czasem trafiały się niewielkie osady czy oazy . Bachikele powitał nas pięknymi palmami i dorodnymi fikusami rosnącymi wzdłuż uroczego wąwozu .Oprócz zwierząt hodowlanych korzystających z wodopoju , na czele z wielbłądami i inną rogacizną udało się nam również zobaczyć żyjące tu pawiany .Po przyjeżdzie nasza załoga zajęła się przygotowaniem lunchu a my ruszyliśmy zobaczyć wąwóz .Z naszej wizyty nie do końca byli zadowoleni pasterze opiekujący się wielbłądami a same zwierzęta były bardziej nam przychylne . W każdym razie nie panikowały na nasz widok i spokojnie można było zrobić kilka zdjęć .Największym dla mnie zaskoczeniem były rosnące tu fikusy a właściwie ich potężne systemy korzeniowe które wyglądały zjawiskowo. Owoce rosnących tu palm i innych drzew zapewniają pożywienie dla żyjących tu pawianów. Te jednak można było obejrzeć tylko z daleka kiedy obserwowały nas z wysokiej skarpy. Warto też zwrócić uwagę na czystą wodę która wypełniała w różnym stopniu wąwóz . Było widać ,że to musi być woda z jakiegoś pobliskiego żródła. Po eksploracji wąwozu lunch w takim miejscu smakował rewelacyjnie a krótki relaks wprowadził nas w stan pełnej satysfakcji .
翻译:在这里我们吃了在Ennedi的第一顿午餐,在这里我们终于可以欣赏到郁郁葱葱的绿色植物。在我们到达这里之前,我们走了数百公里。它们主要是广袤的沙漠地区,有时只发现小的定居点或绿洲。 Bachikele 迎接我们的是美丽的棕榈树和沿着迷人的峡谷生长的榕树。除了在骆驼和其他动物的带领下使用水坑的农场动物外,我们还设法看到住在这里的狒狒。抵达后,我们的工作人员负责准备午餐我们去看了峡谷。照顾骆驼的牧羊人对我们的访问并不完全满意,而动物本身对我们更友好。无论如何,他们看到我们并没有惊慌,你可以轻松地拍几张照片。对我来说最大的惊喜是这里生长的无花果树,或者更确切地说,它们强大的根系看起来很惊人。这里生长的棕榈树和其他树木的果实为生活在这里的狒狒提供食物。然而,当他们在高高的悬崖上注视着我们时,只能从远处看到这些。不同程度填满峡谷的清水也值得关注。很明显,这一定是附近某个泉水的水。探索峡谷后,在这样的地方享用午餐,味道令人陶醉,短暂的放松让我们进入了一种完全满足的状态。