点评:We zijn naar Pantalica gegaan via Ferla. In het dorp zijn wegwijzer(s). Circa 12 km voorbij Ferla kom je op een “doodlopende” weg. Ca. Twee km daarvoor is een informatie- c.q. verzamelpunt. We zijn geen hikers, maar de info over deze locatie was de motivatie om er heen te gaan. Iets voorbij het hek aan het einde van de weg werden we ontvangen door een vriendelijke man. Toegang is gratis. We moesten in een boek onze namen noteren met aanvangstijd en (na afloop) tijd van terugkeer. We kregen ook de mogelijkheid aangeboden ons te laten ophalen met een shuttlebusje als we te moe voor de terugkeer waren. Ook gratis. Ik weet niet of ze dat alleen voor “oudjes” (65 en 68, maar nog fit genoeg) doen of voor iedereen. We kregen een telefoonnummer mee. Wij waren alleen geïnteresseerd in de graven en de andere grotverblijven en het fantastische uitzicht. Een tocht langs de rivier hoefde voor ons niet. Al lopende zie je al snel de graven, zeer bijzonder. Na een wandeling van ca. 2 km over de weg zijn we enkele paden opgegaan en hebben we het van dichtbij bekeken. Na ca. 2 uur vonden we het mooi genoeg en zijn we teruggelopen. We geen shuttle nodig en het was een zeer mooie dag om nog even van na te genieten met al het moois om je heen. We zijn 5 weken op Sicilië geweest van Palermo tegen de klok in naar Taormina. Allemaal fantastisch, maar Pantalica was een bijzondere verrassing die we niet hadden willen missen. Toen we onze terugkeertijd noteerden zagen we in het boek dat er naast ons die dag nog 6 mensen via die kant op pas zijn gegaan. We hebben er 4 ontmoet. Het is op Sicilië heerlijk rustig in januari en februari.
翻译:我们途经费拉前往潘塔利卡。村里有路标。过了费拉大约12公里后,会到达一条死路。在此之前大约两公里处,有一个信息咨询/集合点。我们并非徒步爱好者,但关于这个地方的信息促使我们前往。穿过路尽头的栅栏门,一位友好的男士接待了我们。这里免费入场。我们需要在登记簿上写下我们的名字、到达时间和(之后)返回时间。他们还提供了接驳巴士,如果我们走累了无法返回,可以选择乘坐。接驳巴士也是免费的。我不知道这项服务是只针对“老年人”(我们65岁和68岁,但身体仍然很健康),还是面向所有人。他们给了我们一个电话号码。我们只对墓穴和其他洞穴住所以及壮丽的景色感兴趣。沿着河边徒步对我们来说并非必要。步行时,很快就能看到墓穴,这非常特别。沿着公路走了大约两公里后,我们沿着小径上去,仔细欣赏了一番。大约两个小时后,我们觉得景色已经足够美了,便步行返回。我们不需要接驳车,这真是个值得细细品味的好日子。我们在西西里岛待了五个星期,从巴勒莫逆时针方向一路游览到陶尔米纳。一切都很棒,但潘塔利卡山是一个特别的惊喜,我们本不该错过。当我们记下返回时间时,发现那天还有六个人也走了这条路。我们遇到了其中的四个人。一月和二月的西西里岛格外宁静。