点评:Ik heb het Rijksmuseum dit keer bezocht voor de tentoonstelling "Thuis in de 17e eeuw". In een negental zalen bevinden zich kunst- en gebruiksvoorwerpen uit die tijd in een minimalistische setting die met behulp van beschilderd karton is gecreëerd door Steef de Jong. Daarin wordt het leven van de vroege ochtend tot de late avond geschetst, zowel van arme als van rijke mensen, van alle religies, van hun geboorte tot hun dood. Je loopt als het ware door negen kijkdozen, waarin hun levens zich toen afspeelden. Zo krijg je een indruk van hoe hun "thuis" eruit zag en herken je verschillen en overeenkomsten met hoe ons "thuis" er vandaag uitziet. Ik vond het een boeiende en geslaagde opzet. Ik was aangenaam verrast door de presentatie van de schouw van Philips Vingboons (II) en het schoorsteenstuk Odysseus en Nausikaä van de hand van Joachim von Sandrart voor het burgemeestershuis van Joan Huydecoper op de Singel (waarop tijdens de Tweede Wereldoorlog een bom was gevallen). Ook de aan Salomon Mesdach toegeschreven portretten alsmede de spiegels en guéridons in dezelfde zaal (zaal 8) konden mij bekoren. Alleen zou in de begeleidende zaalteksten duidelijker moeten worden gemaakt waar welk schilderij nu precies hangt (als je "van links naar rechts en van boven naar beneden" volgt conform de instructie, dan klopt het niet). Al met al was dit een bezoek van ruim anderhalf uur meer dan waard!
翻译:这次我参观了国立博物馆,是为了观看“17世纪的家”展览。九个展室在斯蒂夫·德容用彩绘纸板打造的极简主义环境中,展出了那个时期的艺术品和日常用品。展览描绘了从清晨到深夜,无论贫富,无论宗教信仰,从出生到死亡的人生百态。参观者仿佛穿过九个观景箱,感受他们的生活点滴。这不仅能让你了解当时的“家”是什么样子,还能体会到与我们今天“家”的异同。我觉得这场展览引人入胜,非常成功。此外,展览还展出了菲利普斯·文布恩斯(Philips Vingboons,II)的壁炉架,以及约阿希姆·冯·桑德拉特(Joachim von Sandrart)为琼·休德科珀(Joan Huydecoper)市长位于辛厄尔运河(Singel canal)的官邸(二战期间遭轰炸)创作的壁炉架画作《奥德修斯与娜乌西卡》(Odysseus and Nausicaä),这幅画作也让我惊喜不已。我也对萨洛蒙·梅斯达赫(Salomon Mesdach)的肖像画以及同一房间(8号房间)里的镜子和壁龛着迷。不过,房间内的文字说明应该会明确每幅画的悬挂位置(如果你按照“从左到右,从上到下”的指示,那就错了)。总而言之,这是一次非常值得的参观,持续了一个半小时以上!