点评:Podróżowaliśmy po Indiach przez 10 dni i śmiało możemy powiedzieć, że bez Mahendrry nie zobaczylibyśmy nawet połowy tego, czego doświadczyliśmy. To przewodnik z ogromną wiedzą, pasją i sercem do tego, co robi.
Mahendrra opowiada o Indiach w sposób, który potrafi wciągnąć nawet osoby, które wcześniej niewiele wiedziały o tutejszej kulturze. Zabiera w miejsca, o których nie przeczytacie w przewodnikach, tłumaczy lokalne zwyczaje, a jednocześnie dba o bezpieczeństwo i komfort swoich gości.
Dzięki niemu mogliśmy uczestniczyć w wyjątkowych rytuałach i obrzędach, zobaczyć prawdziwe życie Hindusów i zrozumieć wiele rzeczy, które na pierwszy rzut oka mogą być dla Europejczyka trudne. Co więcej — zaprosił nas do swojego rodzinnego domu, gdzie mogliśmy poznać codzienność lokalnych mieszkańców od środka. To było absolutnie bezcenne doświadczenie.
Mahendrra jest uczciwy, punktualny i niezwykle serdeczny. Chronił nas przed naciągaczami, pomagał w negocjacjach, doradzał, co i gdzie warto kupić oraz gdzie najlepiej zjeść. Dzięki niemu podróż przez Delhi, Agrę, Jaipur, Orchhę, Khajuraho, Allahabad i Varanasi była nie tylko piękna, ale też bezstresowa.
Z całego serca polecamy — jeśli wybieracie się do Indii i chcecie naprawdę je zrozumieć, poczuć i zobaczyć, Mahendrra Singh to przewodnik idealny.
To był zaszczyt móc podróżować właśnie z nim.
翻译:我们花了十天时间游历印度,可以毫不夸张地说,如果没有马亨德拉,我们连一半的体验都无法实现。他是一位知识渊博、充满热情、对自己的工作无比热爱的向导。
马亨德拉讲述印度故事的方式引人入胜,即使是对当地文化知之甚少的人也会被深深吸引。他带我们去到旅游指南上找不到的地方,讲解当地的风俗习惯,同时确保客人的安全和舒适。
多亏了他,我们才能参与到独特的仪式和庆典中,亲眼目睹印度人的真实生活,并理解许多乍看之下对欧洲人来说可能难以理解的事情。此外,他还邀请我们去他家做客,让我们得以从内部体验当地人的日常生活。这是一次绝对宝贵的经历。
马亨德拉诚实守信、守时热情。他帮我们避开骗子,协助我们进行谈判,并就购物和用餐地点给出建议。多亏了他,我们游览德里、阿格拉、斋浦尔、奥尔恰、克久拉霍、阿拉哈巴德和瓦拉纳西的旅程不仅风景优美,而且轻松愉快。
我们由衷地推荐他——如果您计划前往印度旅行,并渴望真正了解、感受和领略这片土地,马亨德拉·辛格 (Mahendrra Singh) 将是您的最佳向导。
能与他同行,我们深感荣幸。