点评:Troya Antik Kenti’ni gezdikten sonra müzeye uğramak gerçekten çok iyi oldu. Antik kentte gördüğünüz duvarlar, temel kalıntıları ve farklı yerleşim katları, müzedeki eserler ve anlatımlarla birlikte çok daha anlamlı hâle geliyor.
Müze binası dışarıdan oldukça etkileyici, içi ise modern ve düzenli. Sergileme şekli başarılı; eserler yalnızca vitrinlere konulmamış, Troya’nın farklı dönemleri belirli bir hikâye içinde anlatılmış. Altın eserler, heykeller, lahitler, seramikler ve bölgedeki kazılardan çıkarılan diğer parçalar özellikle dikkat çekici. Müze, Troya ve çevresinin tarihini yedi ana başlık altında aktarıyor.
Bence sıralama önemli: Önce antik kenti, ardından müzeyi gezmek daha etkileyici olabilir. Böylece müzede gördüğünüz eserlerin nereden geldiğini ve neyi temsil ettiğini daha rahat anlıyorsunuz. Çocuklarla da rahat gezilebilecek, yorucu olmayan ve sıkıcı hissettirmeyen bir müze.
Çanakkale’ye gelmişken yalnızca antik kenti görüp müzeyi atlamamak gerekir. Hatta açıkçası Troya deneyimini tamamlayan, belki de ziyaretin en etkileyici bölümü müze oldu.
翻译:参观完特洛伊古城后,能去博物馆确实太好了。在古城中看到的城墙、地基遗迹以及不同年代的居住层,结合博物馆里的展品与解说后变得更有意义。
博物馆的建筑外观相当震撼,内部则现代且井然有序。其展览方式很成功:展品并不仅仅被陈列在玻璃柜中,而是通过一个完整的故事线索来呈现特洛伊的各个历史时期。那里有黄金制品、雕塑以及石棺。陶瓷品以及在该地区考古发掘中发现的其它物品尤其引人注目。博物馆以七个主要主题来讲述特洛伊及其周边地区的历史。
在我看来,参观顺序很重要:先参观古城,再参观博物馆,这样可能会更有感染力。这样一来,你就能更容易理解在博物馆中看到的文物来自何处以及它们代表了什么。这是一座适合带孩子参观、不会让人感到疲惫或乏味的博物馆。既然来到了恰纳卡莱,就不应只参观古城而忽略博物馆。事实上,博物馆完善了特洛伊的游览体验,或许还是整个参观过程中最令人印象深刻的环节。