点评:Wrocław ma krasnale , może nawet już zbyt wiele ?. Łódź ma na razie 10 rzeźb a docelowo ma ich być 10. Przedstawiają bohaterów znanych kreskówek dla dzieci .Filmy te powstały w łódzkiej wytwórni filmowej Se -ma -for .Najbardziej więc zainteresowane mogą być dzieci .Ponieważ rzeźby rozmieszczone są w różnych miejscach dla dorosłych jest to okazja do spaceru i fajnej zabawy .Ja w poprzednim tygodniu miałem sprawę do załatwienia w Łodzi . Od razu zaplanowałem poszukiwania tych rzeźb. Był od rana spory mróz ale świeciło słońce i robiło się coraz cieplej. Zimowa sceneria miała mi ułatwić poszukiwania . Nie do końca się ta teoria sprawdziła . Niektóre z rzeźb są bardzo małych rozmiarów i często nie są od razu widoczne . Rzeźby Pingwina Pik Poka oraz Maurycego i Hawranka zaplanowałem odwiedzić w przyszłości . Początek był kiepski bo rzeźba z filmu "Zaczarowany ołówek " była niedostępna. Łódzki Dom Kultury z racji budowy tunelu jest ogrodzony i odgrodzony . Później było lepiej . Jeszcze był mały problem z rzeźbą Trzech Misiów na terenie Skansenu Architektury Drewnianej . Mogłem je tylko obejrzeć z za zamkniętej bramy .W sumie trzeba się trochę zmęczyć aby zobaczyć wszystkie rzeźby w trakcie jednego spaceru . Myślę ,że z dziećmi to był by problem .Można oczywiście przemieszczać się samochodem czy komunikacja miejska ale to już inna bajka .
翻译:弗罗茨瓦夫有矮人雕塑,或许已经太多了?罗兹目前有10座,目标是再添置10座。这些雕塑描绘的是一些知名儿童动画片中的角色。这些动画片都是在罗兹的Se-ma-for电影制片厂制作的。孩子们可能会最感兴趣。由于这些雕塑分布在不同的地方,成年人也可以漫步其中,享受乐趣。上周我去罗兹办了点事。我立刻计划去寻找这些雕塑。早上天气很冷,但后来阳光明媚,气温也逐渐升高。我原本以为冬日的景色会让寻找雕塑变得更容易。然而,事实并非如此。有些雕塑非常小,往往很难一眼看到。我计划以后再去看看企鹅皮克波克和莫里西与哈夫拉内克的雕塑。一开始不太顺利,因为电影《魔法铅笔》中的雕塑不在。由于隧道施工,罗兹文化中心被围栏和警戒线围了起来。后来情况有所好转。木结构建筑露天博物馆的“三只熊”雕塑仍然存在一些问题。我只能隔着一道紧闭的大门观看它。一次性看完所有雕塑相当累人。我想带孩子的话会比较麻烦。当然,你也可以开车或乘坐公共交通工具前往,但这又是另一回事了。