点评:Efter vi havde besøgt Nors kirke og set den flotte skakbrætsten over døren til tårnet, kørte vi på turen rundt i Thy gennem landsbyen Sønderhå. Midt i byen kom vi forbi den flotte gamle kirke, der ligger markant på en forhøjning.
’Der er en mere!’ udbrød min kone med høj stemme. ’Hvad mener du?’, spurgte jeg. ’En skakbrætsten. Jeg så den tydeligt’. Jeg vendte bilen, og vi kørte tilbage til kirken.
Og ganske rigtigt. Sønderhå kirke har en flot skakbrætsten midt i sydmuren. Vi slog op på siden skakbraetsten.dk, der dokumenterer fænomenet. Stenene findes i nogle kirker i et bælte fra Thy og Han Herred ned gennem Nordjylland til Tilst og Mejlby nord for Aarhus.
Om Sønderhå kirke fortæller siden, at der her findes ikke mindre end 4 af de gådefulde sten, og det beskrives desuden hvor i murene, de findes. Det tog lidt tid, og vi var rundt om kirken et par gange, men vi fandt alle 4.
Den mest markante sten i sydmuren har 16x8 felter, svarende til to skakbrætter. De tre øvrige har færre felter og er måske blevet kløvet, før de blev sat i muren.
Sønderhås gamle kirke er i høj grad et besøg værd.
翻译:在我们参观了 Nor 的教堂并看到塔门上方美丽的棋盘石之后,我们开车绕过 Thy 穿过 Sønderhå 村。在镇中心,我们经过美丽的老教堂,它位于一个高处。
“还有一个!”我妻子大声喊道。 “你是什么意思?”我问道。 '一块棋盘石。我看得很清楚'。我把车掉头,我们开回教堂。
非常正确。 Sønderhå 教堂的南墙中间有一块漂亮的棋盘石。我们查看了 skakbraetsten.dk 页面,其中记录了该现象。这些石头是在一些教堂中发现的,这些教堂位于从 Thy 和 Han Herred 穿过北日德兰半岛到奥胡斯以北的 Tilst 和 Mejlby 的地带。
关于 Sønderhå 教堂,页面上说在这里发现了不少于 4 块神秘的石头,还描述了它们在墙壁中的位置。花了一段时间,我们在教堂周围转了几次,但我们找到了所有 4 个。
南墙最显着的石块有16×8个方格,对应两个棋盘。其他三个的字段较少,可能在放置在墙上之前就被拆分了。
Sønderhå 的老教堂非常值得一游。