点评:In het plaatsje Zaros vind je «Mítos», een winkel voor traditioneel kunsthandwerk. De eigenaresse zit hier midden in de winkel achter een enorme weefstoel te werken. Zij verkoopt haar eigen producten geweven en geborduurde textiel, maar ook handwerk van andere producenten van kunsthandwerk uit Kreta. En ook enkele andere lokale producten zijn hier te koop, zoals zeep en andere verzorgingsproducten. Ik kocht hier enkele handgemaakte dingen, zoals kussenhoezen, lavendelzakjes (uitstekend tegen motten in je kledingkast) en zelfs kleine flesjes Griekse Raki voor mezelf en voor mijn collega op het werk thuis in Amsterdam. De eigenaresse probeerde mij het complexe werk aan de weefstoel uit te leggen. En zij stemde in dat ik een mooie foto van haar mocht nemen. Dank u wel, mevrouw!
PS: aan de overkant van de straat vind je een winkel met zelfgemaakte kazen. De keuze is minimaal, in mijn herinnering twee verschillende kazen, maar de kaas die ik kocht was heel lekker. De kaas werd in de winkel in plastic folie geseald en kon zodanig makkelijk mee in het vliegtuig naar huis.
Zo kun je weer eens zien: in weinig toeristische maar authentiekere plaatsen vind je soms de beste producten!
翻译:在扎罗斯村,您会发现一家传统手工艺品商店“Mítos”。店主正坐在商店中央的一架巨大的织布机后面工作。她出售自己的产品、编织和刺绣纺织品以及其他克里特岛手工艺品生产商的手工艺品。这里还出售一些其他当地产品,如肥皂和其他护理产品。我在这里买了一些手工制品,比如垫套、薰衣草香囊(可以有效防止衣柜里的飞蛾),甚至还买了小瓶的希腊拉基酒,给我自己和我在阿姆斯特丹的同事喝。店主试图向我解释织布机的复杂工作原理。她同意我给她拍一张漂亮的照片。谢谢您,女士!
附注:街对面有一家售卖自制奶酪的商店。选择很少,在我的记忆里只有两种不同的奶酪,但我买的奶酪非常好吃。奶酪在商店里用保鲜膜密封,方便带上飞机回家。
这表明:有时你可以在游客较少但更为真实的地方找到最好的产品!